Selectează o Pagină

Cine mă poate spovedi?

La cine mă pot spovedi? Cum aleg la cine să mă spovedesc?

Nu prea tânăr și fără experiență, nu prea bătrân și surd; inteligent, dar să nu te ia de sus; ar fi bine să fie și înțelegător, răbdător, amabil… până ajungem la finalul listei nu mai rămâne nici unul!

cel cu codiță

Dacă există un preot disponibil iar tu ai nevoie de Spovadă, acționează. Nu amâna după mofturi și toane. Consumă-ți timpul cu pregătirea ta pentru Spovadă, nu cu alegerea preotului.

cel cu aripi

Ai idee cam câți preoți catolici sunt în toată lumea? Peste 400.000, dintre care 99,9% pot să te spovedească. De ce nu 100%? Dacă un preot tocmai a fost hirotonit, se poate să nu fi primit încă facultatea de a spovedi. O va primi, de regulă, la câteva zile după hirotonire. Un alt caz este când, din motive disciplinare, unui preot îi este retrasă această facultate. [Atenție, prin facultate înțelegem capacitate/putere, nu studii.]

Peste 400.000 de preoți, dar să nu uităm nici de cei peste 5.000 de Episcopi: iată o rețea multinațională disponibilă nouă aproape oriunde și oricând! Un pelerinaj sau o vizită peste hotare nu înseamnă, deci, abandonarea Spovezii: pot apela, dacă reușesc să trec, desigur, de bariera lingvistică, la orice preot sau Episcop catolic, de oriunde de pe glob. Dacă rămânem între granițele țării, avem la dispoziție circa 2.000 de preoți catolici, de ambele rituri. Desigur, nu sunt distribuiți uniform, ceea ce face ca în unele orașe mari să fie cu zecile, iar în alte localități mai greu de găsit. Oricum, principial, unde sunt credincioși catolici sunt și preoți catolici.

Și sufletul se murdărește...

Apropo de rituri: să reținem că greco-catolicii se pot spovedi la (preoți) romano-catolici, precum și invers. Chiar mai mult! Presupunând că sunt blocat într-un sat, undeva în România, fără acces la un preot catolic, dar am nevoie rapid de Spovadă, dacă găsesc un preot ortodox dispus să mă spovedească, pot merge la el. Rezumând: ne putem spovedi la orice preot catolic, de orice rit, in extremis chiar și ortodox. Cum alegem la cine? Când sunt urgențe, nu alegem: mergem! Dar în situațiile normale cum facem?

Un criteriu esențial este accesibilitatea, așa că primii „candidați” sunt, de regulă, preotul paroh sau unul dintre vicarii săi. Nu vom alege un preot din capătul opus al orașului, sau dintr-un sat îndepărtat, pentru că atunci riscăm să tot tărăgănăm Spovada. Pe cine anume vom alege depinde și de nevoile spirituale. De exemplu, cineva aflat la început de drum cu Spovada s-ar putea deschide mai ușor în fața unui preot pe care nu îl știe deloc, sau, dimpotrivă, a unui preot pe care îl știe, în care are încredere. Va fi alegerea sa.

Pentru cel care se spovedește de ceva timp, cu regularitate, există însă un alt criteriu important: preotul ales să îl ajute să progreseze în viața spirituală. Nu trebuie să alegem, deci, unul care ne încuviințează minusurile. Nu este spre binele nostru. O astfel de căutare, pe lângă că nu are mari sorți de izbândă, este un act de lașitate față de propria viață spirituală. Este ca și cum am căuta stomatologul care ne-ar spune: „Nu îți face probleme! Și ce dacă ai carii? Nu te preocupa de ele. Gândește pozitiv: uite câți dinți sănătoși ai!”

În locul unui preot „după chipul nostru”, trebuie să căutăm unul care să ne provoace cu exigențele sale, desigur exigențe realiste, corelate cu puterile și slăbiciunile noastre; un preot cu care putem comunica bine. Atenție: când, în confesional, mărturisirea păcatelor ocupă mai puțin timp decât discuțiile cu preotul, ceea ce facem este mai mult îndrumare spirituală decât Spovadă. Nu este ceva greșit, dar sunt lucruri diferite, care, la nevoie, pot solicita persoane diferite (un preot pentru Spovadă și altul pentru îndrumare).

APROFUNDARE:

  1. Îi cunoști pe toți preoții din parohia ta și din parohiile învecinate?
  2. Care sunt așteptările tale de la preotul la care te spovedești?
  3. Ce așteptări ar trebui să aibă un preot de la credinciosul pe care îl spovedește?

Textul din această pagină este preluat din cartea "99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă". Pentru mai multe informații despre carte, dați click pe coperta alăturată.