Selectează o Pagină

Eu spun, Dumnezeu iartă: așa funcționează?

Dacă am înțeles bine: mă duc la preot, îmi spun păcatele, primesc dezlegarea... Ajunge?

Da, Spovada este doar o variantă mai ieftină și mai scurtă la o oră la un psiholog. Intri, te descarci, ieși și ai impresia că ai fost iertat. Și aceasta fără o canapea confortabilă.

cel cu codiță

Dacă cineva relatează ceva ce a greșit, nu înseamnă că își cere iertare, că vrea iertare. Nu? Este nevoie de ceva mai mult decât „informarea” despre păcate.

cel cu aripi

Într-o zi, fiul cel mic, sătul de sărăcia în care ajunsese din cauza deciziilor sale financiare neinspirate, a decis să revină acasă. „Îl voi informa pe tatăl meu de prostiile făcute și totul va fi bine. Iar după o vreme îi voi cere din nou jumătate din avere, și poate mă voi descurca mai bine.” Zis și făcut. Tatăl l-a ascultat, l-a iertat, iar după câteva luni inima sa a fost din nou frântă când fiul cel mic i-a spus: „Ce zici, tată? Îmi dai partea de avere ce mi se cuvine? Desigur, din averea ce o mai deții acum. Și… sper să nu ne mai vedem, dar cine știe?”

Spovada cere mai mult decât să îl informăm pe Dumnezeu despre păcatele noastre, fapt pe care îl intuim din chiar propria experiență: ca să acordăm cuiva iertarea noastră, avem nevoie să auzim câteva lucruri, și anume că este conștient ce a greșit, că îi pare rău că a greșit și, nu în cele din urmă, că va repara și va căuta să nu mai repete greșeala. Și dorim aceasta din orgoliu? Doar ca o satisfacție personală? Nu. Dacă unele dintre elementele enumerate lipsesc, acordarea și primirea iertării devin între dificile și imposibile.

Și sufletul se murdărește...

În timp ce Dumnezeu iartă cu o larghețe a inimii infinit mai mare, pentru ca noi să primim cum se cuvine iertarea Sa trebuie să facem anumite lucruri. Mai exact, Biserica ne învață că sunt cinci pași pe care trebuie să îi urmăm cu seriozitate. Ne pot ajuta în memorarea lor cinci cuvinte începând cu litera c: conștiință, căință, corectare, confesare și canon. Cei 5 C!

În următoarele întrebări vom explora pașii mai în detaliu, dar, pe moment, câteva scurte explicații. Legat de CONȘTIINȚĂ, avem pasul numit (1) examinarea conștiinței sau cercetarea cugetului, prin care vizăm să ne identificăm păcatele făcute de la ultima Spovadă încoace. Urmează CĂINȚA, adică pasul numit (2) părerea de rău, acea durere pe care trebuie să o resimțim după ce am văzut cu ce l-am supărat pe Dumnezeu. Al treilea pas vizează CORECTAREA, fiind numit (3) propunerea de îndreptare. Da, știu că am păcătuit, îmi pare rău că am păcătuit, dar trebuie să mă și angajez că voi căuta să mă îndrept. Acești primi trei pași se pot face acasă, chiar și la biserică, dar în afara confesionalului.

Abia apoi suntem pregătiți să intrăm în confesional, unde vom face CONFESAREA, adică pasul numit (4) mărturisirea păcatelor. După cum am văzut deja la întrebarea anterioară, în confesional mai facem ceva după ce ne-am mărturisit păcatele: tot în fața preotului repetăm părerea de rău (de la pasul 2) și propunerea de îndreptare (de la pasul 3). Să ne amintim că preotul nu are puterea de a citi gândurile noastre: trebuie să audă exprimate părerea de rău și propunerea de îndreptare pentru a putea da dezlegarea!

În fine, primind dezlegarea, ultimul pas este legat de CANON, și anume (5) împlinirea canonului. Preotul dă penitentului un canon spre ispășire, care trebuie împlinit după Spovadă, cât mai repede posibil. Să observăm că vorbim de pași, care trebuie urmați în ordinea indicată. Nu îți poți lua tricoul peste jachetă, să dai sonorul mai tare înainte să pornești televizorul, să fierbi oul tare după ce l-ai spart crud. Pașii contează. Ordinea este importantă: nu îți poți face părerea de rău înainte de a-ți identifica păcatele, nici să primești canonul înainte de mărturisire.

APROFUNDARE:

  1. În relațiile cu semenii, când îți ceri iertare promiți și îndreptare?
  2. Vezi în paragraful doi cele patru lucruri pe care avem nevoie să le auzim de la cineva pentru a ierta: cum le corelezi cu pașii de la Spovadă?
  3. Reține cei 5 C, în ordine, sau folosește orice altă tehnică mnemonică pentru a memora corect pașii Spovezii.

Textul din această pagină este preluat din cartea "99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă". Pentru mai multe informații despre carte, dați click pe coperta alăturată.