Cum se (de)formează conștiința?
Cum pot evita deformarea conștiinței? Cum îmi pot forma conștiința?Poți face din conștiință un aliat de nădejde, dacă o strunești să fie în acord cu tine. Învață-ți conștiința să te asculte, să dorească și să aprobe ce vrei tu.
Conștiința nu este un bun de care să dispui după bunul plac. Este un receptor special, pe care, dacă nu îl îngrijești, va prinde orice alt canal decât cel divin.
În 1534, cancelarul Thomas Morus ajungea să fie aruncat în închisoare, pe fondul dezacordului cu regele Henric al VIII-lea, care, după conflictul avut cu Papa, dorea să fie recunoscut drept cap al Bisericii din Anglia. Cele 14 luni de închisoare, cu interogatorii, torturi și izolare, nu au dat roade: Morus a rămas fidel la ceea ce îi spunea conștiința, și anume un „nu” clar la cerința regelui. De fapt, conștiința este laitmotivul scrisorilor sale din închisoare (peste o sută de repetări).
Morus era și este și acum greu de înțeles pentru mulți: principiile tale sunt mai importante decât sănătatea/viața ta? Doar o mică ajustare a acestor principii și răspunsul său putea deveni „da”! Pentru Morus, însă, în linie cu învățătura Bisericii, conștiința nu se formează după criterii arbitrare, ci „în adevăr”. Așa după cum busola este verificată și corectată luând nordul ca referință, și conștiința o verificăm raportând-o la învățătura lui Dumnezeu, transmisă de Biserică. Nu suntem de acord cu anumite învățături? Este semnul insuficientei formări, dacă nu al pervertirii conștiinței.
Catehismul exprimă sintetic posibilele surse de deformare a conștiinței: „Necunoașterea lui Cristos și a Evangheliei Lui, exemplul rău dat de alții, robia pasiunilor, pretenția unei autonomii prost înțelese a conștiinței, refuzarea autorității Bisericii și a învățăturii ei, lipsa convertirii și a dragostei pot fi la originea deviațiilor de judecată în conduita morală” (1792). Șase avertismente la care merită meditat îndelung! Răsturnate, aceste surse ne oferă idei despre cum ne putem forma conștiința.
Astfel, cât de benefic ne este sfatul Papei Francisc de a citi zilnic câteva rânduri din Scriptură! Poate că citind parabola cu vameșul și fariseul simțim un disconfort, identificându-ne cu acesta din urmă: este semnul corectării conștiinței noastre. Cu cât vom reflecta mai mult, cu cât vom sta mai mult la lumina Cuvântului lui Dumnezeu, cu atât conștiința noastră va fi mai bine formată. Cu cât „lumina” ne vine mai mult de la prieteni dubioși, de la filme, cărți sau situri problematice din punct de vedere moral, cu atât conștiința noastră va fi mai deformată.
Un alt element important în formarea conștiinței este respectarea autorității și învățăturii Bisericii. Dacă avortul, hirotonirea femeilor, neparticiparea duminică la Liturghie (și lista poate continua pagini întregi) ni se par acceptabile, deși Biserica spune că nu sunt, este timpul să ne „lucrăm” conștiința, descoperind ce – și de ce – învață Biserica. În fine, să nu uităm de lupta cu patimile, căci dacă suntem sclavii unora – chiar și uneia singure! –, atunci nu doar libertatea ne este afectată, ci și conștiința.
Ce avem concret de făcut? Lectură biblică și spirituală, cunoașterea solidă a credinței, practicarea virtuților, a fericirilor, a mortificărilor, a carității, a rugăciunii, urmarea sfinților ca modele, primirea frecventă a Spovezii și Împărtășaniei… O agendă exigentă, dar care, dacă o urmăm, ne ajută să ne asigurăm că atunci când ascultăm conștiința nu ne ascultăm propria voce, ci vocea lui Dumnezeu. Mai există însă ceva foarte concret și foarte important de făcut. Să ne antrenăm conștiința, chiar zilnic, prin examinarea ei.
APROFUNDARE:
- Ia cele șase surse de deformare a conștiinței și reflectează la fiecare în parte.
- Identifică învățături catolice pe care poate nu le înțelegi sau ți se par chiar greșite, și află cu exactitate poziția Bisericii.
- Parcurge sugestiile din ultimul paragraf și adoptă câteva idei de acolo pentru formarea conștiinței tale.
Textul din această pagină este preluat din cartea "99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă". Pentru mai multe informații despre carte, dați click pe coperta alăturată.