Selectează o Pagină

Cum se desfășoară efectiv Spovada?

Nu m-am mai spovedit vreodată/de foarte mult timp. Nu știu ce trebuie să fac, ce trebuie să spun...

Spovada este un ritual catolic străvechi și complex! E ca mersul pe coji de ouă: trebuie să fii atent să spui ce trebuie, când trebuie, să memorezi formule…

cel cu codiță

Spovada este un dialog prietenesc pe care îl ai cu preotul. De fapt cu Domnul, prin preot, acesta din urmă fiind acolo ca să te ajute, nu să te evalueze.

cel cu aripi

Ultima ta grijă trebuie să fie ce vei face dincolo de ușa confesionalului: acolo ești pe mâinile sigure ale preotului, care te va călăuzi pas cu pas, în special dacă ești la început. Prima ta grijă trebuie să fie, însă, pregătirea până la intrarea în confesional, iar pentru aceasta sunt primii trei pași ai Spovezii (îi vom vedea în curând pe toți cinci). Cum însă, inerent, la o primă apropiere de Spovadă apar neliniștile specifice situațiilor în care ne confruntăm cu ceva nou, să vedem ce se întâmplă mai exact… sau aproximativ.

De ce aproximativ? Pentru că întreg ritualul Spovezii nu este bătut în cuie, în formule și gesturi de la care nu se poate face abatere. De fapt, felul în care are loc Spovada diferă mult de la parohie la parohie, de la preot la preot, de la credincios la credincios. Desigur, elementele esențiale sunt aceleași, dar în partea de „ambalaj” există multă flexibilitate. Și o constatăm de când intrăm, având de regulă de optat între două poziții: pe scaun sau în genunchi. Vârsta, obișnuința, durata Spovezii și alți factori te vor ajuta să decizi modul în care vei sta.

Și sufletul se murdărește...

Preotul, – care, fie stă în picioare, fie pe un scaun – poartă cel mai adesea patrafirul (epitrahilul) peste reverendă. Dacă este înainte/după Liturghie se poate să fie îmbrăcat cu toate veșmintele. Acest patrafir îl va așeza pe capul nostru pe toată durata Spovezii, sau doar la dezlegarea finală. Așa după cum indică și rugăciunea pe care o rostește atunci când „îmbracă” patrafirul, acesta este simbol al harului lui Dumnezeu, revărsat peste preoți și, prin ei, și asupra noastră. Ce imagine frumoasă și profundă este cea a penitentului cu patrafirul așezat pe cap!

La intrare, penitentul salută și își face semnul crucii. Preotul, dacă nu spune credinciosul imediat, va începe cu două întrebări: când a fost ultima Spovadă, respectiv dacă a fost împlinit canonul primit atunci. Apoi penitentul își mărturisește păcatele, începând cu cele de moarte, căutând să le prezinte cât de obiectiv poate, fără justificări, fără îndulciri, fără detalii inutile. Preotul ascultă și, uneori, intervine pentru anumite clarificări. Pe parcurs, sau la final, va oferi și anumite sfaturi de viață spirituală.

Penitentul își exprimă în continuare părerea de rău pentru păcatele comise și propunerea de îndreptare (pot fi exprimate liber, dar există și diverse formule consacrate). Aceste texte există, de obicei, în confesional, tipărite, iar dacă nu, preotul ne poate ajuta spunându-le împreună cu noi. Am ajuns acum la ultimul act în confesional, în care preotul – acționând în persoana lui Isus Cristos – rostește formula de dezlegare de păcate, dă binecuvântarea finală și indică un canon de împlinit. Penitentul salută și iese din confesional.

Gata! (De fapt… este gata după împlinirea canonului.) Penitentul va răsufla ușurat: nu pentru că a scăpat cu viață, deși cu emoțiile dinaintea unei prime Spovezi poate așa gândește, ci pentru că a ieșit cu viață, cu viața divină în el. Frumos este să intre în biserică, să meargă în fața Preasfântului Sacrament, pentru a-i mulțumi Domnului pentru darul primit. Și dacă va face liniște, maxim de liniște, va auzi muzică și clinchet de pahare, căci, spunea Papa Francisc, „când recunoaștem păcatele noastre și cerem iertare, în cer este sărbătoare” (16 decembrie 2015).

APROFUNDARE:

  1. Există rugăciuni speciale de rostit înainte de a intra la Spovadă. Caută în cărțile tale de rugăciuni.
  2. Învață pe de rost actul de părere de rău cu propunerea de îndreptare.
  3. Află ce rugăciune spune preotul când își ia patrafirul, precum și simbolismul patrafirului.

Textul din această pagină este preluat din cartea "99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă". Pentru mai multe informații despre carte, dați click pe coperta alăturată.