Unde și când mă pot spovedi?
Mă pot spovedi doar în biserica de care aparțin? În ce zile, la ce ore, cu ce frecvență?Dacă insiști să te spovedești, nu uita că trebuie să o faci o singură dată pe an. Dacă se poate, fă-o chiar în seara dinaintea Paștelui.
Spovada îți este accesibilă aproape oriunde, aproape oricând. Fă din ea o prioritate, de maximă urgență când ai păcate de moarte.
Unde poate fi făcută Spovada? Locul predilect este biserica, nu neapărat cea parohială. În timp, dar și în spațiu, adică geografic vorbind, practicile au diferit: de la a se face Spovada în tinda (pronaosul) bisericii, la a se face în fața icoanei lui Isus Cristos de pe iconostas. Astăzi, bisericile au de regulă drept confesionale mici încăperi dedicate Spovezii, iar unele un fel de „dulapuri” din lemn. În confesional găsim un crucifix sau o icoană a Mântuitorului, tocmai pentru a ne aminti că El, prin jertfa de pe Cruce, a făcut posibilă iertarea păcatelor, dar și că mărturisirea păcatelor o facem înaintea Sa. Și, de regulă, un scaun pentru preot și un scaun/”îngenunchetor” pentru penitent.
Pentru situații excepționale există și soluții excepționale. Astfel, Spovada este posibilă și pe patul de spital sau acasă, pentru bolnavi; la marginea drumului, pentru cel aflat în pelerinaj pe jos; sau între brazi, pentru tinerii aflați într-o tabără în munți, cu un preot. Regula rămâne biserica, iar excepțiile trebuie să asigure caracterul secret al celor mărturisite în Spovadă.
Când poate fi făcută Spovada? Din fericire la orice oră, din zi sau din noapte. Desigur, dacă este disponibil și preotul. Iar pentru situații de urgență, precum iminența morții, preotul va fi disponibil chiar și în miez de noapte. Altfel, în toate parohiile, preoții stau de regulă la dispoziție pentru Spovezi înainte și după Sfânta Liturghie. Consultă orarul de la afișierul parohiei sau discută direct cu preoții. Pe cât posibil, evită Spovada în timpul Liturghiei, altfel sau una sau alta riscă să aibă de suferit.
O observație importantă: dacă este prima Spovadă după o perioadă lungă, foarte lungă, sau dacă pur și simplu estimezi că ar putea dura ceva timp, caută să îți faci o programare specială pentru Spovadă și nu să stai atunci când sunt și alte 5-10-20 de persoane la rând. De asemenea, tot în situația în care mai așteaptă și alți credincioși, rezumă-te la Spovadă și lasă partea de consiliere spirituală pe o altă întâlnire. Altfel, eu mă spovedesc și sunt bine, dar i-am încărcat cu noi păcate – făcute în special cu gândul – pe cei ce așteaptă după mine.
Când trebuie să ne Spovedim? Biserica cere credinciosului cel puțin o Spovadă pe an, pentru ca, în consecință, să poată să și primească Euharistia, cel puțin o dată pe an, de Paște. Dar vorbim de un prag minim, insuficient pentru cel pentru care credința nu este un accesoriu de afișat de sărbători. Și atunci? Recomandarea este să ne spovedim la 2-4 săptămâni, o frecvență care asigură că, în loc să trimitem păcatele sub preșul uitării, le punem în lumină în fața Domnului spre a fi iertate, iar sufletele noastre vindecate. Desigur, atunci când avem păcate de moarte vom căuta cât mai repede să ne spovedim.
Pe de altă parte, Biserica recomandă anumite perioade din an ca timpi speciali pentru a ne spovedi: este vorba, desigur, de Posturile principale, când omul este chemat la un itinerariu spiritual special, din care nu poate lipsi curățirea sufletului de păcate. În fine, Biserica recomandă cu tărie Spovada și în anumite momente importante din viața credinciosului (o operație chirurgicală, plecarea într-o călătorie lungă, începerea unei noi etape majore…).
APROFUNDARE:
- Cunoști orarul pentru Spovezi în parohia ta?
- Cum ai explica cuiva de ce nu este bine să se spovedească în timpul Liturghiei?
- Frecvența cu care te spovedești este mai aproape de cerința minimă sau de recomandarea Bisericii?
Textul din această pagină este preluat din cartea "99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă". Pentru mai multe informații despre carte, dați click pe coperta alăturată.