De ce să mă spovedesc la preot?
Nu este și preotul om? Nu greșește și el? Doar eu nu lui i-am greșit!De ce te-ai umili mărturisind lucruri intime din viața ta în fața unui preot?! Nu este și el om ca tine? Nu ai auzit suficiente scandaluri legate de preoți?
Preotul este urechea prin care Dumnezeu te ascultă. Este glasul prin care El te călăuzește. Este mâna prin care primești dezlegarea și îmbrățișarea Sa.
Apostolii stăteau închiși în cenacol, temându-se de iudeii care tocmai îl uciseseră pe Învățătorul lor, pe Isus Cristos. Și pe când stăteau ei așa, Isus le-a apărut deodată și le-a spus: „Pace vouă!” Apostolii și-au făcut cruce, nevenindu-le să creadă. Dar Isus le-a arătat rănile, așa că îndoielile au început să li se risipească. Și a continuat: „Primiți pe Spiritul Sfânt. Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veți ține, vor fi ținute.”
Dar apostolii îl priveau iarăși cu îndoială: „Pe bune? Cum vom ști noi păcatele oamenilor?” Isus căzu puțin pe gânduri, apoi fața i se lumină brusc: „Știu! Vă voi da puterea să citiți gândurile!” Fețele apostolilor înghețară. Petru tuși puțin, apoi luă cuvântul: „Doamne, să nu ne grăbim cu darul acesta. Îți dai seama cum vor fugi oamenii de noi dacă le vom putea citi gândurile?” Isus reflectă o secundă, apoi spuse hotărât: „Ai dreptate! Atunci facem așa: oamenii vor trebui să vă mărturisească personal păcatele lor, ca să fie dezlegați de ele!” „Amin”, răspunseră apostolii în cor.
Ai dreptate, nu așa este textul: apostolii nu și-au făcut cruce, căci semnul crucii a început să fie folosit doar peste câteva secole. În rest, prima parte este destul de fidelă textului biblic (vezi Ioan 20,19-23). A doua parte, însă, nu o vei găsi așa în Scriptură. Dialogul imaginar ne ajută să vedem comicul situației când încercăm să ne justificăm Spovada fără preot. Dacă Isus le-a dat apostolilor puterea să ierte păcatele, cum ar fi putut ei oare să își practice această putere dacă nu și ascultau păcatele respective?!
Isus Cristos le-a cerut apostolilor să meargă să boteze neamurile; să ierte păcatele; să celebreze ceea ce El însuși a celebrat la Cina cea de Taină. Toate acestea fac parte dintr-o misiune pe care Isus a dorit-o nu doar până la capătul pământului, ci și până la capătul veacurilor. De aceea apostolii și-au lăsat succesori, care și-au lăsat la rândul lor succesori ș.a.m.d. Episcopii și preoții nu fac decât să continue ceea ce Isus a făcut în cei trei ani de misiune publică și a încredințat apoi cercului Său de discipoli, și anume, printre altele, să dea dezlegare de păcate.
Avem deci nevoie de preot pentru a ne spovedi, dar actorii principali ai Spovezii rămân mereu penitentul și Dumnezeu. Preotul acționează acolo în numele lui Cristos, nu în numele său personal. Hirotonirea sa este cea care contează. Harul ce acționează prin preot este cel important. Dacă preotul este unul sfânt, foarte bine! Dacă este unul cu minusuri, dezlegarea este la fel de validă! Nici Botezul, nici Spovada, nici Euharistia (de fapt niciunul dintre Sacramente) nu sunt mai sfinte dacă preotul este mai sfânt, pentru că sfințenia lor vine de la Isus Cristos, nu de la celebrant.
Spunând acestea nu neglijăm nici nu diminuăm rolul preotului. Dimpotrivă, așa cum într-o operație ne simțim în siguranță știind că chirurgul are școală și practică în acest domeniu, tot așa când ne spovedim ne simțim în siguranță știind că o facem în prezența unuia pregătit special pentru așa ceva, cu sute sau mii de ore petrecute în confesional. Da, este om asemenea nouă. Cu părți bune și părți mai puțin bune. Dar a fost ales de Dumnezeu pentru o slujire specială, una orientată spre noi, credincioșii.
- Citește pasajul indicat de la Ioan pentru a vedea instituirea Spovezii.
- Urmărește pe Spovada.ro videoclipul despre Spovadă de la Sophia Institute.
- Caută să afli în care Biserici s-a păstrat succesiunea apostolică și, drept urmare, practică valid Spovada.
Textul din această pagină este preluat din cartea "99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă". Pentru mai multe informații despre carte, dați click pe coperta alăturată.