De ce să nu mă spovedesc direct la Dumnezeu?
Doar Dumnezeu poate ierta păcatele, așa că nu ar trebui să i le spui Lui direct, fără intermediari?Dacă te deranjează ceva ce ai făcut rău, atunci mărturisirea greșelii trebuie să fie strict între tine și Dumnezeu. Păcatele sunt, la urma urmelor, ceva foarte personal. Spune-i lui Dumnezeu ce consideri că ai greșit, cere-ți iertare și… gata!
De fapt Spovada în fața unui preot este Spovada în fața lui Dumnezeu, pentru că preotul stă acolo nu ca persoană fizică, ci ca „delegatul” lui Dumnezeu. Prezența preotului ne oferă garanția iertării, prin cuvintele rostite.
Magazinele Ikea au mare succes pornind de la o filosofie simplă: Te interesează un scaun? Noi îți dăm părțile lui și instrucțiunile de montare, tu ți-l asamblezi! Nemontat nu este doar mai ușor de transportat, ci și mai ieftin. Ceea ce propun magazinele Ikea se înscrie mai generic sub numele do it yourself – pe scurt, DIY. Copiii sunt fascinați de activități tip DIY, că este vorba de făcut felicitări, căsuțe pentru păsărele sau suporturi pentru creioane. Oamenilor mari le place să aibă acasă propriul atelier de reparații, sau de croitorie, sau de fotografie.
Trebuie să fie minunat să știi să repari o țeavă spartă, o haină descusută, un televizor stricat. Nu depinzi de nimeni! Îți dai seama? Un om așa priceput ar putea trăi singur, pentru că își este suficient! Cool! Sau poate nu chiar atât de cool… La urma urmelor, nu poate fi chiar totul DIY, nu? Spovada, de exemplu: un chestionar descărcat de pe internet (poate de pe Spovada.ro) plus un crucifix cumpărat de la Ikea, în fața căruia să stăm… ar ajunge pentru a ne mărturisi păcatele și a primi iertare de la Dumnezeu?
În fond, Dumnezeu ne știe faptele, gândurile: nu am putea doar să ne pară rău și să fim iertați instantaneu? O experiență pur spirituală! Dacă îngerii ar avea Spovada, probabil că așa ar arăta la ei, dar pentru noi, oamenii, lucrurile stau altfel. Suntem spirite întrupate, iar trupul nu este o simplă „carcasă”, niciun accident, un „adaos” nenecesar, ci a fost voit de Creatorul nostru.
Dumnezeu ar fi putut să ne mântuiască cu un gând al Său, dar, în schimb, a ales să se întrupeze, adică să aibă trup, să sufere cumplit în acest trup, murind pe cruce, nu în cele din urmă înviind în trup și ridicându-se cu trupul la cer. Fii atent la minunile Sale: poate au fost și unele făcute exclusiv cu gândul, dar în cele relatate în Evanghelie recunoaștem un tipar – un gest al lui Isus Cristos, o atingere, o materie (ex: pământ cu salivă) sau măcar câteva cuvinte, receptate prin trup de subiectul minunii. Toate acestea pentru că știe că omul, spirit și materie, trăiește toate experiențele, inclusiv cele spirituale, în trup.
Continuând activitatea Lui pe pământ, prin Sacramente în special, Biserica nu se folosește de telepatie, ci, asemenea Mirelui ei, de gesturi și de cuvinte care ne „ating” trupurile: fie că este apa de la Botez, uleiul de la Mir, pâinea și vinul consacrate de la Liturghie sau cuvintele de dezlegare din cadrul Spovezii. Toate cele șapte Sacramente au o parte accesibilă simțurilor trupului, care ne ajută să primim harul, să credem că îl primim cu adevărat.
Să vedem ce aduce în plus Spovezii prezența preotului, spre deosebire de „spovedirea” direct lui Dumnezeu: prin dialog, preotul ne ajută să ne examinăm și acele aspecte care poate ne-au scăpat; ne dă sfaturi în baza celor mărturisite de noi și a experienței sale pastorale; ne oferă un canon de îndreptare; dar, mai ales, face clară iertarea lui Dumnezeu rostind cuvintele dezlegării. Într-un dialog mental cu Dumnezeu am putea rămâne mereu cu îndoieli: am făcut bine? am mărturisit tot? ce să fac spre reparare? am fost iertat? Prezența preotului poate ajuta la clarificarea unor astfel de îndoieli.
APROFUNDARE:
- Îngerii pot păcătui?
- Alege câteva stări sau sentimente (ex: nerăbdare, frică, mânie, iubire…) și analizează cum se resimt în trup.
- Ia pe rând simțurile și reflectează la ce percep ele în actul Spovezii și cu ce folos.
Textul din această pagină este preluat din cartea "99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă". Pentru mai multe informații despre carte, dați click pe coperta alăturată.