10 sfaturi de la preoți pentru o Spovadă mai bună
sr. Theresa NobleMi-aș dori să aud Spovezile altor persoane. Nu vă temeți, nu voi pune microfoane în confesionalele din mănăstire. Dar pur și simplu cred că aș învăța ceva dacă aș auzi ce spun alții. Frecventez Sacramentul Penitenței de mulți ani, dar tot nu simt că știu ce fac. Uneori părăsesc confesionalul întrebându-mă: „Am făcut bine? Trebuia să fiu mai clară? Am fost destul de cinstită?” Într-o zi, după ce am părăsit confesionalul, m-am gândit: „Știu, voi cere sfaturi de la unii a căror slujbă este să asculte Spovezile oamenilor”.
Iată ce mi-au spus ei:
1. Pr. Bryan Brooks, Tulsa, OK
Făcând examinarea conștiinței, ne aflăm față în față cu păcatele noastre, dar când mergem la Spovadă, ne aflăm față în față cu iubirea, milostivirea și iertarea lui Dumnezeu.
2. Pr. Sean Donovan, Pawhuska, OK
După ce spui cât timp a trecut de la ultima ta Spovadă, vorbește-i pe scurt preotului despre tine. (Ești singur, ai prieten/prietenă, recăsătorit, călugăriță?) A cunoaște situația ta ne ajută în sfaturile pe care ți le dăm.
3. Pr. Gabriel Mosher, OP, Portland, OR
Păcatele sunt alegeri rele, nu sentimente neplăcute: spovedește așadar păcatele, nu stările tale emoționale.
4. Pr. Damian Ference, Wickliffe, OH
Păcatele comise sunt o ofensă la adresa lui Dumnezeu, dar păcatele mărturisite sunt o cântare adusă Lui. Așadar, când îți mărturisești păcatele la un preot în Sacramentul Reconcilierii, fii conștient că îi și aduci laudă lui Dumnezeu pentru marea Lui milostivire.
5. Pr. Matthew Gossett, Steubenville, OH
Spovada frecventă este edificatoare pentru preotul tău și bună pentru sufletul tău! Păcatele, în special cele adânc înrădăcinate sau care au devenit un obicei, cer răbdare și persistență. Nu te da bătut niciodată, indiferent de câte ori ai comis același păcat… Spovada este un Sacrament de vindecare, și asemenea rănilor fizice, rănile spirituale pot avea nevoie de timp până să se vindece complet.
6. Pr. James Martin, SJ, New York, NY
Spovada nu este atât de mult despre cât de rău ești, ci cât de bun este Dumnezeu.
7. Pr. Anthony Gerber, Cottleville, Missouri
Preotul este ca un medic: când mergi la doctor, îi spui ce te doare și cu cât mai multe detalii, pentru ca el să știe cât mai bine să te vindece. Și amintește-ți: a văzut mulți pacienți cu aceleași simptome. Ai încredere în el, ascultă-i sfaturile și te vei face bine în curând!
8. Pr. Joshua Whitfield, Dallas, TX
Dumnezeu lucrează cel mai bine cu mărturisiri simple, smerite, ale păcatelor. Dumnezeu nu are nevoie de un roman. L-a citit deja. Mândria și lipsa de căință se ascund uneori în spatele multelor noastre cuvinte. A vorbi simplu și clar atunci când numim păcatele noastre este ca și cum am fi despuiați pe Cruce, spre moartea păcatelor noastre și spre învierea iertării.
9. Pr. Jeffrey Mickler, SSP, Youngstown, OH
Doar du-te, orice ce ar fi. Iubirea lui Dumnezeu este mai puternică decât păcatele noastre.
10. Pr. Matthew Schneider, LC, Washington DC
Pentru mulți oameni, cea mai mare îmbunătățire în Spovadă ar fi să treacă de la a o vedea ca pe ceva obligatoriu, o înșiruire abstractă a păcatelor, la a o vedea ca pe o reînnoire a relației cu Dumnezeu.
Și un bonus!
Pr. Mark Menegatti, O.S.A.
Spovada nu este doar o ștergere a păcatului, este o întâlnire cu Cristos.
Au fost careva din aceste sfaturi utile pentru tine? Pe mine sfatul numărul 3 m-a ajutat să regândesc modul în care îmi fac examinarea conștiinței și am înțeles că ar trebui să fiu mai clară când îmi mărturisesc păcatele (nu pentru că Dumnezeu ar avea nevoie, ci pentru că m-ar ajuta pe mine). Și toate aceste sfaturi au reînnoit iubirea mea față de Sacramentul Penitenței și față de preoții care își dedică viețile pentru a-l sluji pe Dumnezeu și poporul Lui.
Autor: sr. Theresa Noble
Traducere: Teodora Capan
Sursa: Aleteia.org, 23 august 2016
Preluare din: Lumea.Catholica.ro, 4 august 2015