99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă
Chestionar pentru examinarea conştiinţeiChestionare pentru examinarea conștiinței găsești de regulă în mai toate cărțile de rugăciuni, dar și la biserica din parohia ta. Unele sunt foarte scurte, altele mai lungi. Cel pe care ți-l propunem în continuare este dintre cele lungi. Aceasta înseamnă că te poate ajuta să identifici păcate peste care poate ai trecut cu vederea altă dată.
Important: Nu uita că nu toate păcatele au aceeași gravitate (v. Î15). Întrebările de mai jos vizează chiar și păcatele ușoare (v. 79-80).
Poruncile dumnezeiești
Porunca I
Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alți dumnezei în afară de Mine, să nu îți faci chip cioplit, ca să te închini lui.
L-am pus pe Dumnezeu pe primul loc în viața mea? Au existat lucruri, persoane sau preocupări care să mă facă să neglijez îndatoririle pe care le am față de Dumnezeu? Mi-am îndeplinit îndatoririle față de El în silă? Caut să îi urmez voința? Îi sunt recunoscător pentru tot ce mi-a dat și pentru grija cu care mă înconjoară? I-am acordat în fiecare zi timp în rugăciune, cu evlavie? M-am rugat cel puțin dimineața și seara?
Cred în Dumnezeu? Primesc ca adevărat tot ceea ce ne-a descoperit El și ne învață Biserica? Am avut curajul să îmi manifest în public credința? Mărturisesc prin viața mea ceea ce cred? Am căutat să dobândesc tot mai multe cunoștințe despre Dumnezeu, despre credință și despre Biserică? Există adevăruri de credință fundamentale pe care nu le cred sau în privința cărora am dubii și nu caut să mi le lămuresc? Mi-am pus în pericol credința, fără un motiv justificat, citind/vizionând ceva contrar credinței sau moralei catolice, sau participând la întâlniri ale unor organizații sau credințe opuse catolicismului (în special francmasonerie, cultul New Age și alte culte periculoase)? Mi-am bătut joc de credința creștină? Au fost perioade sau contexte în care m-am lepădat de credință?
Am avut încredere în Dumnezeu; în ajutorul Lui în viața de acum, în iertarea păcatelor mele, în învierea din morți și în viața veșnică? Am încredere în planul pe care Dumnezeu îl are pentru mine? În situații de încercare îmi pun în El nădejdea, sau în oameni, avere, știință ș.a.? Am păcătuit prin prezumție, fiind sigur că mă voi mântui indiferent de ce fac, doar pentru că Dumnezeu este bun; sau numai prin ceea ce fac, fără să am nevoie de ajutorul harului lui Dumnezeu? Am crezut în mod serios în superstiții? Am luat parte la practici superstițioase (ex: farmece, citit în palmă, astrologie, horoscop…) sau la ședințe de spiritism?
Am căutat să îl iubesc pe Dumnezeu cu toată inima mea? Faptele mele bune izvorăsc din iubirea pentru El sau din diverse interese? Am trăit în lene spirituală, fără să răspund concret – cu pietate, generozitate și promptitudine – iubirii lui Dumnezeu pentru mine? L-am urât pe Dumnezeu? L-am judecat pe Dumnezeu pentru relele și nedreptatea din viața mea sau din lume?
Am primit Împărtășania (sau alte Sacramente pentru cei vii sufletește) cu păcate de moarte pe suflet? Am ascuns păcate de moarte în Spovezi anterioare? Amân nejustificat de mult Spovada, având păcate de moarte? Am comis alte sacrilegii, profanând sau bătându-mi joc de un loc, un lucru sau o persoană sacră? Am luat ceva ce aparține Bisericii? Am cumpărat sau vândut lucruri sau daruri sfinte? Mi-am respectat promisiunile pe care le-am făcut lui Dumnezeu? Am pus la încercare, prin cuvinte sau fapte, bunătatea și atotputernicia lui Dumnezeu?
Porunca a II-a
Să nu rostești numele lui Dumnezeu în zadar.
Am rostit întotdeauna numele lui Dumnezeu cu iubire și respect? Am folosit fără rost numele lui Dumnezeu, ale sfinților și ale lucrurilor sfinte? Le-am folosit în batjocură, la mânie, în înjurături, în blesteme, în blasfemii sau în alt mod necuviincios? Am făcut tot ce îmi stă în putință ca să respect promisiunile făcute în numele lui Dumnezeu? Am jurat fără să fie nevoie sau fără să fie adevărat? Am mințit sub jurământ? Am încălcat jurăminte, fie ele făcute public sau privat?
Porunca a III-a
Adu-ți aminte să sfințești ziua Domnului.
Am lipsit de la Liturghie din vina mea în zi de duminică sau de sărbătoare? Am asistat cu evlavie de la începutul și până la sfârșitul ei? M-am comportat cu respect în biserică, am fost atent la rugăciuni și la Sfânta Liturghie? Am râs sau am povestit cu alții, sau le-am distras altora atenția în timpul Liturghiei? M-am îmbrăcat cum se cuvine pentru Liturghie? Dacă din motive întemeiate nu am putut participa la Sfânta Liturghie, am căutat totuși să o urmăresc prin mijloacele de comunicare; să mă rog mai mult în acea duminică; și să mă duc în altă zi la Liturghie?
M-am străduit să respect duminicile și sărbătorile ca zile de odihnă? Am făcut sau am pus pe alții să facă munci grele sau ceea ce nu era neapărat necesar în zilele de duminică sau de sărbătoare?
Porunca a IV-a
Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să trăiești mult și bine pe pământ.
Copii: Legat de părinții mei: le-am arătat respect? Am ascultat de ei? Mi-am îndeplinit îndatoririle față de ei? Le-am arătat iubire și recunoștință? M-am rugat pentru ei? I-am ajutat când au avut nevoie? I-am supărat sau mâniat? Mi-am cerut iertare când le-am greșit? Am vorbit obraznic, dur sau necuviincios cu ei? Am reacționat nepotrivit când m-au corectat sau admonestat? Am păstrat ură, supărare sau mânie față de ei? Le-am dorit răul? Pe la spate i-am vorbit de rău, i-am înjurat sau blestemat? M-am rușinat de ei? Am ascuns de ei lucruri pe care ar fi trebuit să le știe? Îmi caut independența pe căi greșite? Am respectat testamentul lăsat de ei? Legat de frații mei: m-am certat sau bătut cu ei? I-am înjurat? Am păstrat ură, supărare sau mânie față de ei? Le-am dorit răul? Le-am dat exemplu rău? I-am ajutat când au avut nevoie? Legat de cei care mă îngrijesc (ex: rude), mă învață (ex: învățători, profesori, preoți, cateheți) sau au autoritate asupra mea (ex: polițiști, soldați): le-am arătat respectul și ascultarea cuvenite?
Părinți: Am neglijat să îi învăț pe copiii mei să se roage? Merg cu ei la biserică? Mă îngrijesc să primească în mod constant Sacramentele, de la vârsta potrivită? Le ofer educație creștină în familie și trimițându-i la cateheză? I-am împiedicat în a-și urma vocația la căsătorie, preoție sau călugărie sau i-am forțat pe o anumită cale dorită de mine? M-am preocupat de formarea lor umană și intelectuală? M-am îngrijit de hrana, îmbrăcămintea și sănătatea lor? Le-am oferit copiilor mei un exemplu rău? Am fost prea aspru sau prea îngăduitor cu ei? Am neglijat să veghez asupra lor, să văd ce prieteni au, cum folosesc mijloacele de comunicare, cum își petrec timpul?
Adulți: Am arătat respect și ascultare față de superiorii/șefii mei sau față de autorități? Am fost atent cu cei pe care îi conduc sau de care sunt responsabil? Legat de cei care mă conduc sau pe care îi conduc: le-am dorit răul? I-am vorbit de rău? I-am înșelat cu ceva? Le-am făcut pagubă? Mi-am împlinit credincios datoriile funcției mele?
Porunca a V-a
Să nu ucizi.
Am respectat viața mea și a altora, conștient că este un dar primit de la Dumnezeu? Am luat viața cuiva? Am bătut, rănit sau mutilat pe cineva? Am provocat daune grave sănătății cuiva? Am vândut sau ajutat pe cineva să își procure droguri sau alte substanțe dăunătoare? Am dorit cuiva răul sau moartea? Am ajutat pe cei suferinzi care aveau nevoie de ajutor? Am făcut avort? Am îndemnat sau participat, direct sau indirect, la un avort? Am folosit mijloace abortive (pilule, sterilet, implanturi hormonale ș.a.)?
Mi-am îngrijit sănătatea? Am încercat să îmi iau viața? Mi-am dorit moartea? M-am mutilat? Mi-am pus în pericol sănătatea sau chiar viața prin obiceiuri (fumat, droguri, consum necontrolat de băutură sau alimente…) sau comportamente (sporturi periculoase, condus prea rapid, bravadă…)?
M-am înfuriat? Am avut ură pe cineva? M-am certat cu alții? Am avut gânduri de răzbunare? Țin ranchiună pe cineva? Sunt persoane pe care nu le pot ierta? Cer iertare când greșesc? Am instigat pe alții la ceartă, la ură sau la violență? Am căutat să aduc pacea acolo unde erau conflicte? Am smintit, încurajat sau condus pe alții la păcat prin vorbe, prin comportament, prin îmbrăcăminte, prin participarea la anumite acțiuni, prin materialele difuzate/ împrumutate? Am insultat, jignit, șicanat sau batjocorit alte persoane, rănindu-le cu cuvintele sau gesturile mele?
Porunca a VI-a și a IX-a
Să nu comiți adulter / Să nu faci fapte necurate / Să nu fii desfrânat. Să nu poftești femeia aproapelui tău.
Am respectat intimitatea propriului meu trup? Dar intimitatea altora? Am ascultat sau vizionat materiale, prin diferitele mijloace de comunicare existente (de la cărți și reviste, la radio, tv, internet și orice alte tehnologii), care să aibă conținut indecent, chiar pornografic? Păstrez astfel de materiale la îndemână? Am furnizat altora astfel de materiale sau i-am încurajat să le folosească? Am participat la discuții nepotrivite pe teme indecente? Am fost indecent în comportamentele, gesturile și cuvintele mele? Am consimțit la gânduri sau dorințe împotriva castității, chiar dacă nu le-am concretizat în fapte? Mi-am provocat plăcerea prin atingeri nepotrivite? Mi-am controlat poftele trupești? M-am pus în situații care pot conduce la fapte necurate (dansuri, petreceri, filme, anturaje)? Am fost atent să mă îmbrac decent, astfel încât să nu îi conduc pe alții la gânduri necurate? Îi respect pe ceilalți ca persoane sau îi privesc ca mijloace pentru plăcerea mea? Am căutat să despart pe alții din gelozie? Am întreținut relații sexuale înaintea sau în afara căsătoriei? Cu persoane de același sex, sau opus? Trăiesc în concubinaj? Am folosit mijloace contraceptive? Am îndemnat pe alții să le folosească?
Dacă sunt căsătorit: Am fost infidel în dorințe sau în fapte? Am flirtat cu alte persoane? Am dorit soțul alteia/soția altuia? Am provocat gelozie? Am arătat respectul și dragostea cuvenite soțului/ soției? Mi-am lipsit soțul/soția, fără motive serioase, de relațiile conjugale? M-am folosit de celălalt pentru propria mea plăcere? Îi fac viața amară prin purtarea mea? Îi dau ajutorul atunci când are nevoie? Practic distanțarea sarcinilor doar în cazuri justificate și doar prin mijloacele naturale (folosirea timpilor de nefertilitate)?
Porunca a VII-a și a X-a
Să nu furi. Să nu poftești niciun lucru al aproapelui tău.
Am furat? Cât sau ce? De la cine? Am înșelat, șantajat sau amenințat pe cineva pentru a obține bani sau bunuri? Am provocat pagube cuiva? Am lipsit pe cineva de bunurile care i se cuveneau pe drept? Am primit sau cumpărat bunuri furate? Am reparat răul făcut în oricare dintre situațiile descrise până aici? Am ajutat sau am îndemnat pe altul să fure? Mi-am plătit datoriile și taxele? Am vândut bunuri/servicii la suprapreț? Am cheltuit bani fără rost, din vanitate sau capriciu, chiar mai mult decât mi-aș fi permis? Am practicat jocuri de noroc? Am fost zgârcit, lacom, pofticios, posesiv? Am administrat conștiincios bunurile încredințate grijii mele? Mi-am îndeplinit cu sârguință datoriile legate de casă, școală, muncă? Am preferat lenevirea și confortul în locul muncii sau al studiului? Am dat pomană după posibilități? Am ajutat persoane aflate în situații cu lipsuri grave? Am fost invidios pe alții pentru pe bunuri, succes, aptitudini, poziție socială sau altele asemenea? Am dorit pe nedrept lucruri care nu îmi aparțineau? Am o viziune excesiv de materialistă asupra vieții? Lipsa unor bunuri mă întristează puternic și mă oprește din a-mi pune încrederea în Dumnezeu?
Porunca a VIII-a
Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău. / Să nu minți.
Am mințit? Cu ce consecințe? Am stricat renumele cuiva prin calomnie sau bârfă, dezvăluind greșelile lui fără a fi necesar? Am ascuns adevărul sau părți din adevăr în fața celor care aveau dreptul să îl cunoască sau pentru a nu suporta consecințele faptelor mele rele? Când spun adevărul mă asigur că îl spun cu iubire, cui și când trebuie? Am inventat lucruri despre mine pentru a fi apreciat de ceilalți? Am dat vina pe alții pentru propriile mele greșeli? Am semănat discordie între semeni? Am reparat răul făcut în oricare din situațiile descrise până aici?
Am dezvăluit nejustificat secrete ce mi-au fost încredințate? Am căutat să aflu secretele altora? Am fost lingușitor, pentru a-mi atinge anumite scopuri? I-am vorbit de rău pe alții? I-am judecat rapid sau pe nedrept? Caut să trăiesc în adevăr? Sunt sincer cu ceilalți? Caut să le creez o imagine falsă despre mine? Sunt sincer cu mine, fără să mă scuz și să îmi minimalizez defectele? Sunt atent la sursele mele de informare, având o atitudine critică față de cele aflate, în special din mass-media?
Poruncile bisericești
Prima poruncă bisericească:
Să sfințești sărbătorile rânduite de Biserică și să participi la Sfânta Liturghie în toate duminicile și sărbătorile de poruncă.
A se vedea întrebările de la Porunca a III-a dumnezeiască, aplicate și la sărbătorile de peste săptămână.
A doua poruncă bisericească:
Să ții posturile rânduite de Biserică și să nu mănânci carne vinerea și în celelalte zile oprite.
Am respectat posturile și ajunurile indicate de Biserică, conform vârstei mele? Am însoțit postul alimentar și de un post de păcate? Am apelat în zilele de post la acele practici creștine pioase care mă ajută ca, îndepărtându-mă de cele rele, să mă apropii mai mult de Dumnezeu? Din economiile făcute postind am căutat să îi ajut pe cei săraci? Dacă din diferite motive nu am putut să țin postul alimentar, am căutat să fac alte mortificări, respectiv fapte bune? I-am oprit pe alții să postească? Am dat exemplu rău altora privitor la post?
A treia poruncă bisericească:
Să îți mărturisești păcatele cel puțin o dată pe an și să primești Sfânta Împărtășanie cel puțin la Paște.
M-am spovedit și împărtășit cel puțin o dată în ultimul an, la Paște? Am împiedicat pe cineva să își îndeplinească aceste datorii?
A patra poruncă bisericească:
Să nu faci nuntă în zilele oprite.
Am fost la petreceri mari (nunți, dar nu numai) sau am organizat așa ceva în timpurile oprite? Am îndemnat pe alții să participe? Am fost un exemplu rău pentru alții?
A cincea poruncă bisericească:
Să ajuți Biserica, contribuind după legi, obiceiuri și posibilități.
Figurez înscris într-o parohie? Mi-am plătit contribuția în respectiva parohie? Am susținut parohia, nu doar pentru construirea, îngrijirea sau întreținerea bisericii, ci și pentru activitățile religioase organizate, prin bani, dar și punându-mi la dispoziție aptitudinile mele și timpul meu? Am ajutat Biserica atunci când s-au anunțat chete obișnuite (ex: pentru seminar, pentru misiuni), dar și extraordinare (ex: situații de calamități)? Am dat ajutorul meu din inimă, motivat de iubirea pentru Dumnezeu și pentru Biserica Sa?
Faptele milei trupești:
1. Să dai de mâncare celor înfometați.
2. Să dai de băut celor însetați.
3. Să îi îmbraci pe cei goi.
4. Să îi găzduiești pe cei străini.
5. Să îi vizitezi pe cei bolnavi.
6. Să îi vizitezi pe cei închiși.
7. Să îi îngropi pe cei morți.
Faptele milei sufletești:
1. Să îi sfătuiești pe cei ce sunt în îndoială.
2. Să îi înveți pe cei neștiutori.
3. Să îi dojenești pe cei păcătoși.
4. Să îi mângâi pe cei mâhniți.
5. Să îi ierți pe cei care te-au supărat.
6. Să suferi cu răbdare nedreptatea.
7. Să te rogi lui Dumnezeu pentru cei vii și pentru cei morți.
Păcatele străine:
1. a sfătui pe altul la păcat
2. a porunci altuia să păcătuiască
3. a consimți la păcatele altuia
4. a lăuda păcatele altuia
5. a ajuta pe altul la păcat
6. a apăra păcatele altuia
Cele șapte vicii capitale:
1. mândria
2. zgârcenia
3. necurăția
4. invidia
5. lăcomia
6. mânia
7. lenea
Cele patru păcate strigătoare la cer:
1. uciderea premeditată
2. sodomia
3. asuprirea săracilor, a văduvelor și a orfanilor
4. oprirea nedreaptă a plății datorate altora
Cele șase păcate împotriva Spiritului Sfânt:
1. Să abuzezi de bunătatea lui Dumnezeu, cu gândul că El nu te va pedepsi (prezumția).
2. Să îți pierzi speranța în milostivirea lui Dumnezeu (disperarea).
3. Să respingi adevărurile de credință cunoscute.
4. Să îl invidiezi pe aproapele pentru darurile spirituale pe care le-a primit.
5. Să perseverezi în păcat, deși știi că greșești și ai fost dojenit pentru aceasta.
6. Să nu te căiești de păcate nici măcar în ceasul morții.