Selectează o Pagină

99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă

Introducere

„În viața trupului, un om poate uneori să se îmbolnăvească, iar dacă nu ia medicamente, să moară. La fel, în viața spirituală un om se îmbolnăvește în urma păcatului. De aceea, el are nevoie de medicamente, pentru ca să se însănătoșească la loc; iar acest har este acordat în Sacramentul Penitenței.” Iată o expunere simplă și clară despre Spovadă, făcută de nimeni altul decât Sf. Toma de Aquino, probabil cea mai strălucită minte teologică din Biserica Catolică.

Părinții Bisericii, atât din Apus cât și din Răsărit, au căutat să vorbească despre Spovadă pe limba noastră. Păstrând aceeași imagine a spiritului îmbolnăvit de păcat, care se însănătoșește prin Spovadă, Sf. Vasile cel Mare, de exemplu, vorbea despre păcat ca fiind o rană, pe care, dacă o ascundem de Spovadă, devine nevindecabilă. O imagine puternică, un îndemn puternic la a merge în scaunul de Spovadă, în confesional. Unde batem? Despre Spovadă se poate vorbi cu un limbaj accesibil tuturor: celor care fac acum primii pași în credință, dar și celor, să spunem, avansați.

Paginile care urmează au tocmai acest obiectiv: să vorbească despre Spovadă astfel încât să putem înțelege cele scrise fără să consultăm dicționarul, fără să parcurgem zeci de note de subsol și, mai ales, fără să ne doară capul după fiecare pagină. Capitolele sunt foarte scurte: exact două pagini fiecare. Lectura ar trebui deci să fie una ușoară, dar, în același timp, „suculentă”, oferind informații concrete și invitând la reflecție și aprofundare.

În cele 99 de capitolașe despre Spovadă vom parcurge întrebările cele mai frecvente privind atât motivația pentru a ne apropia de acest Sacrament (Partea I – DE CE) cât și modul concret de practicare a lui (Partea a II-a – CUM), urmate de câteva concluzive (Partea a III-a – LA FINAL). Întrebările nu epuizează, desigur, tot ce s-ar putea spune despre Spovadă. Pentru tot ce mai dorești să știi și nu apare scris aici, invitația noastră este să apelezi la catehisme, preoți, cateheți…

Speranța noastră este că vei începe cu începutul, parcurgând capitolele în ordine, căci există o înlănțuire între ele și o construire a fiecăruia pe cele anterioare. Dacă însă simți că anumite întrebări nu prezintă interes prea mare pentru tine, poți sări direct la ce te interesează. Ulterior, te invităm să revii și la întrebările „ușoare”, pentru că aproape sigur vei găsi acolo (noi) idei și argumente care să te ajute să fii apostol al Spovezii pentru prietenii și cunoscuții tăi care sunt blocați în întrebări de „începători”.

Da, pe lângă trăirea Spovezii, trebuie să ne preocupe și să fim „apostoli” ai acestui Sacrament, recomandându-l și explicându-l în special celor care nu ajung la biserică și la preot. De ce am face aceasta? Doar pentru a duce mai departe o practică bimilenară? Din sentimentalism spiritual sau din dorința de conservare a ceva vechi și exotic? Evident că nu. Miza este mult mai mare și ne vom opri la trei motivații, din multele existente.

Spovada trebuie să fie cunoscută și practicată ca instrument concret de luptă cu păcatul. Așa după cum ne spune Sf. Pavel, suntem într-o luptă împotriva forțelor întunericului (reale, nu ca în Războiul Stelelor, și categoric mult mai perfide și mai feroce), iar în orice luptă este esențială identificarea dușmanului și a pericolelor, precum și înarmarea corespunzătoare.

În al doilea rând, trebuie să ne spovedim și să îi invităm și pe alții să o facă pentru că acesta este locul în care experimentăm prin excelență milostivirea lui Dumnezeu. Pare poate greu de crezut, dar sunt atâția credincioși care nu conștientizează că sunt iubiți de Dumnezeu sau cât de așteptați sunt în scaunul de Spovadă pentru a primi îmbrățișarea Tatălui.

Nu în cele din urmă, Spovada este importantă pentru că ne readuce la viață – vorbim, desigur, de viața spiritului – ori de câte ori am „decedat” printr-un păcat de moarte. Dacă niște ochelari speciali ne-ar arăta cine din jur este viu, respectiv mort spiritual, ce am vedea oare? Ne-am simți ca într-un film cu zombi?

Revenind la carte, vei observa că după fiecare întrebare există o secțiune care invită la aprofundare, urmărind să te ajute să mergi dincolo de răspunsul scurt dat de noi. Materialul poate fi folosit și în grup: în familia de acasă (biologică), sau în familia de la parohie (spirituală), de exemplu la cateheză – caz în care, desigur, se va răspunde doar în conștiință la aprofundările care ating aspecte personale/intime.

Prin stilul de abordare, ea se adresează în principal tinerilor (chiar și adolescenților), dar nu înseamnă că îi exclude pe adulți. Prin paleta de teme atinse, credem că va fi utilă atât celor care sunt la început de drum cu Spovada, cât și celor cu „vechime”. Astfel, cei care se mai luptă cu îndoieli, sperăm să găsească în aceste pagini clarificările necesare. Iar cei care vor să practice mai bine Spovada, sperăm să găsească aici un impuls.

De fapt mulți dintre cei care se spovedesc de ani buni au ca motivație faptul că… trebuie. Mulți se simt prinși în capcana Spovezilor „la indigo”, în care repetă aceleași păcate, lună după lună, an după an. Parcurgerea acestor pagini, a ultimelor în special, sperăm să îi ajute să redescopere Spovada ca o întâlnire cu Cristos, una care are puterea să ne transforme, încet dar sigur, o întâlnire la care merg pentru că vreau, conștient că în centrul ei nu este păcatul meu ci milostivirea lui Dumnezeu, de care am atâta nevoie.

Dorim să îi mulțumim pr. Marius Furtună, consilier cu învățământul religios și cateheza, care ne-a oferit sugestii valoroase pe text; pr. Florin Bozântan, consilier teologic, și pr. Traian Coste-Deak, vicar judecătoresc, care au verificat de asemenea conținutul; prietenilor noștri Doru Chiorean și Adrian Sîrbu, care ne-au ajutat parcurgând textul din perspectiva credinciosului dornic să crească spiritual; adolescenților din grupele de cateheză din parohie, cu care am „testat” mai multe dintre capitolașe, interesul și discuțiile provocate încurajându-ne să finalizăm proiectul sub formă de carte; și, desigur, Editurii „Viața Creștină,” care a crezut încă de la început în acest proiect editorial.

Mulțumim și Domnului pentru toate aceste luni în care am studiat și descoperit atâtea lucruri frumoase despre Spovadă. Îl rugăm să îi răsplătească pe toți cei care au făcut posibilă apariția acestei cărți, iar pe cititori să îi ajute să aprofundeze tot ce este bun și de folos în următoarele pagini.

Radu și Oana Capan

Cluj-Napoca, 16 noiembrie 2016
sărbătoarea Sf. Matei, apostol și evanghelist